scrolldown

Το 1980 ο Δημήτρης Θεοδωρακέλης αποφάσισε να επιστρέψει μαζί με την οικογένειά του από τη Γερμανία στις πατρογονικές του εστίες και να ασχοληθεί με την πεστροφοκαλλιέργεια. Καταλληλότερος τόπος από τα ¨Άνω Πορόια με τα γάργαρα νερά δεν υπήρχε. Το εγχείρημα δύσκολο, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία. Πρωτοπόρος σε όλη του τη ζωή καταφέρνει να λειτουργήσει τη μονάδα το 1981.



 

  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide3

Πρόκειται για μία μικρή οικογενειακή μονάδα που καλύπτει τις ανάγκες της ταβέρνας  χτισμένο σε δύο επίπεδα με τσιμεντένιες δεξαμενές διαφορετικών διαστάσεων ανάλογα με τα στάδια ανάπτυξης των ψαριών. Δυο δεξαμενές καθίζησης βοηθούν στη κατακράτηση φερτών υλικών καθώς το νερό προέρχεται από ανοιχτό ρέμα που κατεβαίνει από τις πηγές του Μπέλες
διανύοντας μια δαιδαλώδη διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων ,έτσι εμπλουτίζεται με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία και καθίσταται ιδανικό για την εκτροφή της πέστροφας. Ο χρόνος που χρειάζεται στο ιχθυοτροφείο μας για να φτάσει η πέστροφα τα 300γρ. Είναι περίπου 16 μήνες και βασική συνισταμένη είναι η θερμοκρασία του νερού που κυμαίνεται από 1 βαθμό το χειμώνα έως 17 το καλοκαίρι.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία μας. Όμως φαίνεται να αγνοούμε το πραγματικό μέγεθος της ωφέλειας καθώς αρνούμαστε να τα εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας (στη μεσογειακή διατροφή προτείνονται προς κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα).

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ

23270 51500 ή e-mail στο info@pestrofes.gr

Όμως οι περισσότερες δυσκολίες εμφανίστηκαν στη διάθεση του προϊόντος καθώς η πέστροφα εκείνη την εποχή ήταν ψάρι "παρεξηγημένο" και δεν "περπατούσε" στην αγορά. Έτσι μαζί με τη σύζυγό του Ισιδώρα αποφασίζουν να ανοίξουν μία ταβέρνα και να "μάθουν στο κόσμο να τρώει την πέστροφα". Η αρχή γίνεται το 1984 με μία μικρή ταβέρνα στη πλατεία του χωριού και το 1987 το όνειρο της οικογένειας ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ταβέρνας δίπλα στο χώρο του ιχθυοτροφείου σε μια μαγευτική τοποθεσία λίγο πιο άνω από τα Άνω Πορόια.

  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide3
  • slide3
  • slide3

Από τότε μέχρι σήμερα, το ιχθυοτροφείο λειτουργεί για να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες της ταβέρνας και οι πελάτες μας μπορούν να δοκιμάσουν ολόφρεσκη πέστροφα που τη…μαγειρεύουμε από τη στιγμή της εκκόλαψής της .Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη ποιότητα των ψαριών που παράγουμε και φροντίζουμε να φτάνουν στο πιάτο του πελάτη μας ψάρια καλομεγαλωμένα και καλομαγειρεμένα. Σύμφωνα με την αριστοτελική φιλοσοφία , η φύση είναι ανώτερη από κάθε τέχνη. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για την αισθητική του χώρου μας είναι να διατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον που από μόνο του είναι τέλειο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε [πλ]αστική παραφωνία. Ξύλινοι πάγκοι και πετροντούβαρα κάτω από τη φυλλωσιά αιωνόβιων πλατάνων με μουσική συνοδεία το κελαΐδισμα των πουλιών και το κελάρυσμα των νερών συνθέτουν την εικόνα του καλοκαιρινού χώρου.Τον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας ζεσταίνει το πετρόχτιστο τζάκι ενώ μια κάβα από κουρβούλια και υφαντά από τη προίκα της θρακιώτισσας προγιαγιάς συμπληρώνουν τη χειμωνιάτικη θαλπωρή.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ

23270 51500 ή e-mail στο info@pestrofes.gr

Στο χώρο μας μπορούμε να φιλοξενήσουμε κοινωνικές σας δεξιώσεις ,όπως βαφτίσεις ή γάμους, καθώς και οργανωμένα γκρουπ εκδρομέων ,κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση του καταστήματος.

  

Προσπαθώντας να πετύχει το άριστο μέτρο η εύστροφη πέστροφα πάει αντίθετα στο ρεύμα τις πολύπλοκης εποχής μας ακολουθώντας απλούς γευστικούς συνδυασμούς με αγνά υλικά της περιοχής. Κυρίαρχος της κουζίνας μας ,φυσικά, η πέστροφα . Προσφέρεται κυρίως ψητή στη σχάρα ή πανέ στο τηγάνι χωρίς αγκάθι, δελεαστική πρόταση για τους μικρούς μας φίλους, ενώ οι μερακλήδες πρέπει να δοκιμάσουν την καπνιστή πέστροφα που είναι καταπληκτικός ουζομεζές. Επίσης δεν μπορεί να λείπει από τη κουζίνα μας ο νεροβούβαλος κερκίνης μαγειρεμένος σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. το κυρίως πιάτο συμπληρώνεται με κρεατικά της ώρας για τη ποιότητα των οποίων φροντίζει με το καλύτερο τρόπο το χασαπάκι της περιοχής όλα αυτά συνοδεύονται με φρέσκιες σαλάτες εποχής και χειροποίητα ορεκτικά .και αν μας ρωτήσετε τα μυστικά της κουζίνας μας αυτά είναι τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά, το μεράκι και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο πελάτη. Αυτός είναι ο τρόπος να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας επιλέγουν εδώ και 25 χρόνια.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΜΑΣ

Κυριως πιατο

  • Πέστροφα ψητή
  • Πέστροφα φιλέτο πανέ
  • Πέστροφα πλακί
  • Βουβάλι κοκκινιστό στη γάστρα
  • Βουβαλίσιο σουτζουκάκι
  • Μπριζόλα χοιρινή
  • Μπριζόλα μοσχαρίσια
  • Σνιτσελ χοιρινό
  • Μπιφτέκι

Ορεκτικα

  • Πέστροφα καπνιστή φιλέτο
  • Πιάτο ορντέβρ με καπνιστή
  • Πατατοσαλάτα
  • Μελιτζανοσαλάτα
  • Πιπεριές ψητές
  • Πιπεριές φλωρίνης
  • Πιπεριά καυτερή
  • Χτυπητή (τυροσαλάτα)
  • Τζατζίκι
  • Ταραμάς
  • Φέτα
  • Φέτα ψητή
  • Πατάτες τηγανιτές
  • Σαλάτες
  • Αγγουροντομάτα
  • Χωριάτικη σαλάτα
  • Μαρούλι
  • Λάχανο πικάντικο
  • Παντζάρι
  • Μπρόκολο
  • Κουνουπίδι
  • Χόρτα(αντίδια, ζοχούς, βλίτα)
Νοε 16

Δημοσιεύθηκε απο: administrator
16/11/2013 10:59 μμ  RssIcon

 

 


Όνομα:
Gravatar Preview
Το email σας:
(προαιρετικό) Το Email χρησιμοποιείται μόνο για να εμφανιστεί το Gravatar.
Ιστοσελίδα:
Τίτλος:
Σχόλιο:
Κωδικός ασφαλείας
CAPTCHA image
Εισάγετε τον κωδικό στο παρακάτω πεδίο
Προσθήκη σχολίου   Ακύρωση 
Skip Navigation Links.

Ο σημαντικότερος και ο πιο γνωστός υδροβιότοπος με διεθνή σημασία στο νομού Σερρών είναι η Λίμνη Κερκίνη. Δημιουργήθηκε με την τεχνητή ανθρώπινη παρέμβαση στον Στρυμόνα ποταμό το 1932,οταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του χωριού Λιθότοπου. Το 1982 λόγω τις μείωσης της χωρητικότητας της Λίμνης εξαιτίας τον φερτών υλών, από το Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η Κερκίνη είναι προστατευόμενη περιοχή και αποτελεί κομμάτι του Ευρωπαϊκού Δικτύου <<Φύση 2000>>. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε και πολλά είδη θηλαστικών όπως το Τσακάλι ,το Λύκο, την Αγριόγατα, τη Βίδρα, τη Νυφίτσα, την Αλεπού, το Σκαντζόχοιρο, το Ζαρκάδι, το Λαγό, το Αγριογούρουνο κ.λ.π.Η ιχθυοπανίδα είναι πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα Χέλια. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης-Στρυμόνα τα κυριότερα ειδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρουν που εχουν καταγραφεί είναι ο Κυπρίνος (Γριβάδι) και η Πεταλούδα. Στην περιοχή γύρω από τη Λίμνη Κερκίνης έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής χερσονήσου από Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών.Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο Χρυσαετός, ο Βασιλαετός,ενω η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τούς υδρότοπους και της διαχείριση τούς. Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίηση της βοηθά και στην ενίσχυση της περιοχής. Στη Λίμνη Κερκίνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός Βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 1500. Η Λίμνη Κερκίνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία.

  • Βουβάλια στη λίμνη Κερκίνη

    Βουβάλια στη λίμνη Κερκίνη

  • Πανοραμική θέα της λίμνης Κερκίνης από τα Ανω Πορόια

    Πανοραμική θέα της λίμνης Κερκίνης από τα Ανω Πορόια

  • Οροπέδιο στο όρος Μπέλες

    Οροπέδιο στο όρος Μπέλες

  • Βουβάλια διασχίζουν τον ποταμό Στρυμόνα

    Βουβάλια διασχίζουν τον ποταμό Στρυμόνα

  • Ποταμός Στρυμόνας

    Ποταμός Στρυμόνας

  • Τοποθεσία στα Ανω Πορόια

    Τοποθεσία στα Ανω Πορόια

  • Θέα στη λίμνη Κερκίνη

    Θέα στη λίμνη Κερκίνη

  • Όρος Μπέλες

    Όρος Μπέλες

  • Ηλιοβασίλεμα στον Στρυμόνα

    Ηλιοβασίλεμα στον Στρυμόνα

  • Τοπίο στον Παραπόταμο Σερρών

    Τοπίο στον Παραπόταμο Σερρών

  



Τα Άνω Πορόια βρίσκονται στα βόρεια του νομού Σερρών στίς δυτικές πλαγιές του Μπέλες, 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 604 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι χτισμένα σε δύο πανέμορφα, καταπράσινα μπράτσα του μεγάλου αυτού μακεδονικού βουνού και στη μεταξύ τους κατάφυτη και ολόδροση χαράδρα σε υψόμετρο 380-400μ. περίπου. Ανήκουν διοικητικά στην επαρχία Σιντικής.Τα Άνω Πορρόϊα μπορείτε να τα επισκευθείτε Οδικώς αλλά και σιδηροδρομικώς. Οδικώς απο Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Προμαχώνα φθάνουμε στην διασταύρωση Ποροίων όπου στρίβουμε αριστερά και μετά απο ένα χιλιόμετρο περίπου βρισκόμαστε στο κέντρο του πανέμορφου χωριού. Απο Σέρρες κατευθυνόμαστε προς ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΙΛΚΙΣ και στην διασταύρωση Ποροίων στρίβουμε δεξιά. Η σιδηροδρομική σύνδεση τόσο απο Θεσσαλονίκη όσο και απο τις Σέρρες είναι καλή. Κατεβαίνουμε στο Σ.Σ Ροδοπόλεως και με ταξί μετά απο 7 περίπου χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο πανέμορφο χωριό.

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι απο το site poroia.de με τη άδεια του ιδιοκτήτη του.

Στοιχεία επικοινωνίας

  • 23270 51500
  • info@pestrofes.gr
  • Άνω Πορόια - Σιντικής - Σερρών


Προβολή Σιντική σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους